Om Fredrik Stabel

I et hefte utgitt av Galleri Parken i Bergen har jeg funnet en oversikt over Stabels grafiske produksjon. Galleri Parken hadde en egen salgsutsilling med 88 håndkolorerte raderinger 3. – 18. oktober 1992. Det var i forbindelse med denne salgsutstillingen de gav ut heftet. Siden jeg ikke har funnet noen oversikt over Stabels produksjon på andre nettsider eller i festskriftet til Fredrik Stabel (Fornuften er en ensom ting, Oslo, 1984) legger jeg ut listen her. Fredrik Stabels debututstilling finner sted i Galleri Tanum i 1976.

Det kan forøvrig også nevnes at antallet på 88 raderinger også er omtalt i et nummer av Streken fra februar 2002. I bladet omtales en salgsutstilling i Fredrik Stabel & AvisTegnernes Hus i Drøbak. Her selges en privat samling av alle trykkene, også her 88 stykker, men denne salgsutstillingen gjelder bare nummerte svart/hvitt raderinger. Så langt jeg har funnet ut er motivene de samme, og alle Stabels raderinger er dermed gitt ut i begge varianter, et begrenset opplag med svart/hvitt raderinger og et lite antall håndkolorerte raderinger.

De svart/hvitt raderingene jeg har sett er utgitt i et opplag på 100 stykker. Håndkolorerte raderinger regnes som et unikt stykke kunst ingen har maken til. Bildet er i utgangspunktet en del av et opplag trykket fra samme stein der kunstnere har risset inn motivet. Hvert trykk har derimot fått sitt personlige preg ved individuell håndkolorering etter at det er ferdigtrykket. Et håndkolorert litografi ligger derfor i grenselandet mellom et originalt maleri og et grafisk verk. Jeg har ikke lykkes i å finne ut hvor mange håndkolorerte raderinger Stabel lagde av hver radering.

Selv har jeg en liten samling med Stabels raderinger. To håndkolorerte raderinger har funnet veien hjem til meg og seks av hans svart/hvitt raderinger. (Se egen side)

1976 – 1984

 1. Sjalusi III.
 2. Sjalusi IV.
 3. Mann og kvinne har en ting felles – motsatt kjønn. I.
 4. Mann og kvinne har en ting felles – motsatt kjønn. II.
 5. Fornuften er en ensom ting – hvor ofte er man ikke alene om å stole på den. I.
 6. Fornuften er en ensom ting – hvor ofte er man ikke alene om å stole på den. II.
 7. Takk for innsatsen
 8. Når en ektemann foruten de to vanlige horn, også har et ekstra horn midt i pannen – kalles dette et overflødighetshorn.
 9. Bra er av godtfolk være født – men bedre vel bevart.
 10. Når de fleste kvinner bedrar sine menn allerede i forlovelsestiden – skyldes det at kun de færreste gifter seg den første kvelden de møtes.
 11. Forf. Diderik From jr. er i dag undersøkt av meg. Han er ikke hypokonder. Det er bare noe han innbiller seg.
 12. Det er mer mellom himmel og jord enn de fleste andre steder. I.
 13. Hvis en determinist blir satt mellom to like store stoler med høy, ville han sulte ihjel fordi han ikke kan bestemme seg for hvolken dott han skal velge.
 14. Man skal ikke kaste perler for svin. Det viser seg nemlig at svinet har lett for å gli i perlene så det faller og slår seg (kommer til skade). Man er derfor stort sett vendt tilbake til den gamle metoden å strø halm og sagflis.
 15. Syk pike – som gammel
 16. Jeg trodde mine elefanter var hvite – inntil jeg så deres. I.
 17. Rike Stuntmenn har egen Stuntmann.
 18. Jeg skulle ønske jeg var paranoid – så slapp jeg å innbille meg at jeg ikke er det.
 19. Folk snakker om å sove på sitt grønne øre. Jeg forstår ikke det. Kun en liten promille av menneskeheten har grønne ører, og de få som har – sover overhodet aldri.
 20. Man skal ikke gå til sengs med hønsene – man skal nyte sitt fjærkre ved bordet.
 21. Man kan si hva man vil om Napoleon – men bake kake det kunne han.
 22. Jeg har truffet mange nakne kvinner i mitt liv – men aldri noen som har kunnet spinne. I.
 23. Jeg har truffet mange nakne kvinner i mitt liv – men aldri noen som har kunnet spinne. II.
 24. Mitt kjærlighetsliv volder meg ingen kvaler – jeg elsker meg selv – og har ingen rivaler. I.
 25. Mitt kjærlighetsliv volder meg ingen kvaler – jeg elsker meg selv – og har ingen rivaler. II.
 26. Mitt kjærlighetsliv volder meg ingen kvaler – jeg elsker meg selv – og har ingen rivaler. III.
 27. Unnskyld – De kan ikke se meg hvor mange klokken er, vel? (Utkast til takdekorasjon i Urmakernes Hus, Oslo)
 28. Dannet Herre med en flaske SOLO søker bekjentskap med likesinnet Dame med en flaske GIN. Bl.mrk. “GIN & SOLO”. Det var denne annonsen som førte til at fortfatteren Diderik From jr. og frk. Lille-Maud Vonlausbråten ble forlovet. I.
 29. Dannet Herre med en flaske SOLO søker bekjentskap med likesinnet Dame med en flaske GIN. Bl.mrk. “GIN & SOLO”. Det var denne annonsen som førte til at fortfatteren Diderik From jr. og frk. Lille-Maud Vonlausbråten ble forlovet. II.
 30. Ved å spise et eple hver dag setter De Deres frukthandler i godt humør og bidrar derved til å gavne hans helse.
 31. Den som ikke er i stand til å bevare et stivnet smil i daglig samvær er humørsyk. I.
 32. Den som ikke er i stand til å bevare et stivnet smil i daglig samvær er humørsyk. II.
 33. De fleste kvinner bedrar sine menn før sølvbryllupet. Etter denne tid avtar utroskapsforseelsene – inntil de totalt opphører.
 34. Det er vondt når vetet vanter- men det er vondare å vante votter um vetteren. I.
 35. Det er best å dikte med alpelue. Kun de færreste er i stand til å dikte med hatt – men det ser selvfølgelig flott ut.
 36. Hvis to mann koker et egg på 3 min. Hvor lang tid trenger da 3 mann, 4 mann, 5 mann osv. inntil 100. Flere får så likevel ikke plass på kjøkkenet.
 37. Pust ikke til ingen nytte – kjøp en Trekkbasun.
 38. Leda og Svanen
 39. Vår Coctail-oppskrift: Ett glass. Intet sukker. Like mange deler vann, og resten Old Brandy (eller hva man måtte ha i huset).
 40. “Coitus Interuptus” (Leda og Svanen II: Svanens død)
 41. Jeg vet jeg er paranoid, men jeg forstår ikke hvorfor folk på død og liv skal forfølge meg av den grunn.
 42. Det sies at folk holder Aftenposten prg. dødsannonsene. Jeg forstår ikke det. Mine dør i Morgenbladet.
 43. Leda og den usedelige svanen. I: Det første møtets sødme.
 44. Leda og den usedelige svanen. II: Et lite feiltrinn.
 45. Leda og den usedelige svanen. III: Leda forkledd som diskoskaster.
 46. Landskap med Narcissist I: Mann.
 47. Landskap med Narcissist II: Dame.
 48. Alt om svinet.
 49. Et kranium er ikke i stand til å uttrykke mimikk. Av dette kan man slutte at selv det hjertligste smil i bunn og grunn (dypest sett) er overfladisk.
 50. Det kommer et menneske til verden hvert halve sekund. Det er selvfølgelig meget. På den annen side skal man ikke glemme at det her utelukkende dreier seg om ganske små barn.
 51. Hvis alle mygg ble gjort til elefanter unngikk man iallfall myggstikkene.
 52. Jeg er stolt og glad for at de tanker jeg har fostret i søvnløse netter ikke engang er i stand til å holde plebsen våken. Kaviar er nå engang ikke for massen. Spis torskerogn.
 53. Svinet er meget omtalt. Dog hører det til sjeldenhetene at folk taler om sitt eget svin (mitt svin), alle taler om andres svin (ditt svin). Svinet egner seg ikke som jakthund. Som tidligere meddelt.
 54. “Aller Anfang ist Schweer” (Ekspl. på flatbiting). (“Helseattest”)

1985

 1. - – – funnet en potet som nøyaktig likner en bjørn som har rullet seg sammen slik at den forveksling likner en potet.
 2. Man skal ikke gjøre meget før tiden faller lang.
 3. Det er kjedelig hvis barn blir dummere enn sine fedre, men det er direkte pinlig hvis de utarter til den motsatte ytterlighet og blir klokere. I så fall bør man forlange blodprøve.
 4. “Bobble – Bobble” (Dagens humor)
 5. Hvis dette eplet til Newton hadde falt litt lengre fra stammen ville meget ha sett annerledes ut – for ikke å snakke om hvis den hadde vært en ballong.
 6. Arbeidet er livets salt – blir man tørst er det bare å bestille mer.

1986

 1. Det stilleste vann har som regel sine grunner for å være det. I.
 2. Det stilleste vann har som regel sine grunner for å være det. II.
 3. I det indre av Borneo skal der etter sigende finnes et jungelkratt så tett at selv ikke en velvoksen Gorilla er i stand til å trenge igjennom det. Et slikt jungelkratt finnes ikke hos oss. Til gjengjeld har vi magisterne.
 4. Historiens første og største egg ble etter sigende lagt av en russer (Fig. A), mange tusen år før Kristi fødsel. Det var det såkalte Uregg. (Fig. B). I aug./sept. 1492 la Kristopher Columbus det første europeiske egg. K. C. var ikke noe god til å legge egg. Han la bare dette ene egget – og det gikk til og med i stykker.
 5. Raphael har ikke malt sine engler forgjeves – om ikke annet kan de brukes til å vise hvor stygt der er å sitte med albuene på bordet.
 6. Bra er av godtfolk være født – men bedre vel bevaret. II
 7. Jeg trodde mine elefanter var hvite – inntil jeg så deres. II.
 8. Herr Baron von Münchausen til minne. (Fritt etter Doré)
 9. Fru Baron von Münchausen til minne. (Fritt etter Doré)
 10. Det er vondt når vetet vanter- men det er vondare å vante votter um vetteren. II.
 11. Jeg skal ha vært så nydelig som barn, men så kom det noen fanter og forbyttet meg.
 12. Intet er så galt at det ikke er værre for ens kreditorer.
 13. Tanken er et molekylært fenomen ordnet radiært med “jeg”-et som sentrum. Først om en absolutt konsekvens av de universelle kontraster oppnår den (tanken) sin fulle gyldighet som individ. (Fornuften er en ensom ting… III.)

1987

 1. Når de fleste kvinner bedrar sine menn allerede i forlovelsestiden – skyldes det at kun de færreste gifter seg den første kvelden de møtes. II.
 2. Det sies at brennevin skal være skadelig for hukommelsen. Det gjelder iallefall ikke for forfatteren Diderik Froms brennevin. Hans brennevin glemmer man aldri!!!
 3. Det er mer mellom himmel og jord enn de fleste andre steder. II.
 4. Lett råtner sommerfrukt og tidlig modent barn.
 5. Av fulle folks koner og barn skal man høre sannheten.
 6. Det sies at den som ler sist ler best – men hvordan kan man nå være helt sikker på at man blir den siste.
 7. Den som synder sover iallfall godt etterpå.
 8. Det betyr ulykke å bli overkjørt av 13 dampveivalsere.

1988

 1. Hjortetakk er vertens lønn
 2. Mann og kvinne har en ting felles – motsatt kjønn. III.
 3. “Oppfinnernytt” Langskaftet øks for 2 personer. Den såkalte “Tandemøks”
 4. Det er ingen sak å oppdage at man er et geni når andre forteller en det. Kun den virkelig geniale er i stand til å oppdage det selv.
 5. 100 Samleieforsøk i Welhavensgate og ett på Holbergs plass. Dette er det på Holbergs plass.
 6. Mitt kjærlighetsliv volder meg ingen kvaler – jeg elsker meg selv – og har ingen rivaler. IV.
 7. Min meddelse forleden om at jeg hadde løst problemet med sirkelens kvadratur var muligens noe forhastet. Men har ser dere iallfall sirkelen.
Del/Tips